
Espuña participa en el projecte TIBAS
dilluns 13 de gener 2025
Ajuts a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat per a Projectes de Clústers 2024.
Aquest projecte té com a objectiu principal la incorporació d'una nova matèria primera, procedent del rebuig de la indústria cervesera, per a l'elaboració d'aliments basats en proteïnes alternativa. Aquest enfocament busca establir un èxit en l'economia circular alimentària en transformar un residu industrial, el bagàs cerveser, en un aliment innovador i molt interessant des del punt de vista nutricional gràcies a la seva composició. El projecte TIBAS (Transformació Innovadora de Bagazo per Aliments Sostenibles) opera en el mercat alimentari, centrat en la innovació en proteïnes alternatives i l'aprofitament de subproductes. Aquest sector creix impulsat per la demanda de solucions sostenibles i saludables.
El desenvolupament d'aquest projecte respon a la necessitat d'avaluar com aquesta matèria prima, en forma de farina de bagàs cerveser, contribueix a la millora de la taula nutricional dels aliments, la seva interacció amb altres ingredients en termes de sabor, color i textura, i el seu suport en valors essencials per a persones amb condicions com la diabetis i la intolerància al gluten. A més, analitza la seva capacitat de substituir la proteïna animal gràcies al seu contingut alt en proteïnes i altres nutrients essencials.
Participants:
- ReGrain Beer Company SL és una start-up industrial del sector alimentari de recent creació a Barcelona. És el líder del projecte i proveïdor de la matèria prima (bagàs) mitjançant un procediment tecnològic innovador.
- Mollet Institute of Technology Laboratory SL és una empresa catalana fundada l’any 2020 que s’encarregarà de realitzar els anàlisis microbiològics, fisicoquímics i nutricionals de les matèries primes i, formulacions i productes derivats del projecte.
- Esteban Espuña, S.A. és una empresa elaboradora que s’encarregarà de realitzar les proves pilot de la matriu alimentaria obtinguda a partir de la farina obtinguda del bagàs per a la obtenció del producte híbrid. Aportarà la seva experiència en la formulació de productes carnis per a poder aconseguir un híbrid carni amb bones qualitats organolèptiques.
- INNOVACC Clúster català de la carn i la proteïna alternativa és l’associació encarregada de fer xarxa i realitzar tasques de coordinació, gestió i difusió del projecte. I farà possible que la resta d’empreses associades al clúster puguin conèixer els resultats i conclusions del projecte.
- El Clúster Foodservice de Catalunya és l’associació encarregada de col·laborar amb INNOVACC per a les tasques de difusió del projecte.
També hi participaran com a contractats Sequàlia, consultoria tècnica especialitzada en higiene, seguretat i qualitat alimentaria, i Ogham SLU, empresa dedicada a la fabricació de cervesa artesanal.

Amb el suport d´ACCIÓ:
